Amstelland, 16 september 2015
CONTACT VOORBEELDEN WEBSITE TIPS PRINT
Lessen bibliotheek (programma)
We zijn het schooljaar weer begonnen. Net als jullie. Als je je hebt ingeschreven voor het educatieve programma van de Bibliotheek Amstelland, heeft jullie contactpersoon het rooster met de data, tijden en locaties van ons ontvangen. Zorg ervoor dat de desbetreffende leerkrachten ruim op tijd op de hoogte zijn.

Vragen of opmerkingen over het rooster? Mail naar Loes Lansdaal. Heb je vragen over de inhoud van het programma voor jouw groep? Mail naar Connie Fransen. Vragen over het programma voor Voortgezet onderwijs kun je stellen aan Maarten Spaan.
20 boeken lenen op je schoolpas (en andere voordelen)
Met het bibliotheekabonnement voor scholen kun je steeds 20 boeken voor 3 weken lenen op je schoolpas. Goed te gebruiken bij bijvoorbeeld een thema in de klas. Iedere school mag zoveel abonnementen (a €50,-) afnemen als gewenst. Bij elk abonnement hoort een schoolpas met de volgende voordelen...
lees meer
Facebook Twitter
Opfrisworkshop voor bibliotheekouders; Werken met SchoolWise
Op woensdag 30 september zijn alle bibliotheekouders/vrijwilligers welkom bij de gratis informatiemiddag over SchoolWise. Al je vragen kun je hier stellen! Aanmelden doe je hier.
Inhoudsopgave
Lessen bibliotheek (programma)
20 boeken lenen op je schoolpas (en andere voordelen)
Opfrisworkshop voor bibliotheekouders; Werken met SchoolWise
Themacollecties 30 boeken, 6 weken in de klas
Ouderbetrokkenheid
4 november: Netwerkbijeenkomst voor leescoördinatoren
Elke week een Raadgedicht in de klas
Inspiratiesessie Kinderboeken voor leerkrachten Basisonderwijs
Kinderboekenweek 2015
Schrijf je in voor Mediamasters 2015
Taalhuis in de Bibliotheek Amstelland
Al ingeschreven voor de bijeenkomst bij Venstra?
Voorstellingen in de bieb
Voorstellingen in de bieb
Interessante sites
 
Themacollecties 30 boeken, 6 weken in de klas
Zoek je voor een thema passende lees en informatieboeken voor in de klas? Verkeer, architectuur, China of wat dan ook? Vraag dan tijdig een themacollectie bij ons aan. Voor alle collecties, ook Voortgezet Onderwijs en collecties op maat, kun je bellen of mailen naar Cissy van den Broek. De prijs van een themacollectie is €35,-
Ouderbetrokkenheid
Nieuw in ons aanbod zijn de lessen en inspiratiesessies om ouders meer bij de school te betrekken. Vooral op het gebied van leesplezier en media. Je kunt deze interactieve sessie bijvoorbeeld inzetten tijdens een koffieochtend, ouderkamer of ouderavond. Bel of mail voor informatie over activiteiten voor ouders Connie Fransen. Want: de kans dat een kind een lezer wordt, is 5 keer zo groot als ouders een actieve leesopvoeding voeren.
4 november: Netwerkbijeenkomst voor leescoördinatoren
Alle leescoördinatoren zijn van harte welkom op de netwerkbijeenkomst ‘Praten over Boeken’ op 4 november van 15.00-17.00 uur. De bijeenkomst wordt gehouden in het kenniscentrum van de Brede School Legmeer in Uithoorn. Geen leescoördinator en wel interesse? Mail ons voor meer informatie. Aan de netwerkbijeenkomst zijn voor leescoördinatoren van dBos scholen geen kosten verbonden.
Elke week een Raadgedicht in de klas
Voor brugklas en bovenbouw basisonderwijs. Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en alleen de dichter kent het woord. Kinderen worden uitgedaagd dit woord te raden. Elke week verschijnt er een nieuw gedicht op deze website. Meedoen is eenvoudig - het juiste woord raden is daarentegen nog een hele kunst. Raadgedicht is geschikt vanaf groep 6 van het basisonderwijs en de eerste jaren van het middelbaar onderwijs.
Inspiratiesessie Kinderboeken voor leerkrachten Basisonderwijs
Welke nieuwe boeken zijn er verschenen en leuk voor in jouw klas? Welke boeken kun je voorlezen of inzetten bij zaakvakken? Wat zijn nou echt leuke boeken voor jongens? Hoe gebruik ik leesboeken in mijn lessen? De eerstvolgende inspiratiesessie Boeken in de klas is op woensdag 28 oktober in de bibliotheek op het Stadsplein van 15.00-16.00 uur. Gratis deelname voor twee leerkrachten per school is onderdeel van een bibliotheekabonnement. Aanmelden kan hier Wees er snel bij, want vol=vol!
Kinderboekenweek 2015
Dit jaar schrijft Simon van der Geest het Kinderboekenweekgeschenk. Mies van Hout schrijft het Prentenboek bij de Kinderboekenweek. Thema van de Kinderboekenweek is: natuur, wetenschap en techniek onder het motto: raar, maar waar!. Hier lees je er meer over.
De lessuggesties bij de bekroonde kinderboeken 2015 staan online op de website van Leesplan. Zie onder basisonderwijs/praktische tips. Naast lessuggesties bij 6 bekroonde boeken heeft de redactie ook lessuggesties gemaakt bij 4 topboeken; boeken van populaire auteurs. De redactie heeft er weer met veel plezier aan gewerkt. Succes!
Schrijf je in voor Mediamasters 2015
Groep 7 en 8 mediawijs? Bewijs het maar! Tijdens de Week van de Mediawijsheid (20-27 november) laten duizenden leerlingen zien hoe mediawijs ze zijn met MediaMasters 2015, het superspannende mediawijsheidspel. Elke speldag start met een korte aflevering op het digibord. De afleveringen laten niet alleen een spannend verhaal zien maar ...
lees meer
Facebook Twitter
Taalhuis in de Bibliotheek Amstelland
Merk je wel eens bij ouders dat ze niet taalvaardig (genoeg) zijn? Dat ze moeite hebben met lezen? Deze ouders kun je vanaf nu ook vertellen over het Taalhuis of het Taalpunt in onze bibliotheken. Hét netwerk om op maat te werken aan verbeteren van de taalvaardigheid. Zodat deze ouders van jullie leerlingen zelfredzamer kunnen worden. Meer informatie? Informatie op school? Neem contact met ons of het Taalhuis op.
Al ingeschreven voor de bijeenkomst bij Venstra?
Reminder: dinsdag 22 september is de bijeenkomst voor leerkrachten bij Boekhandel Venstra. Tijd: 17.00 tot 19.00 uur. Aanmelden kan nog. Locatie: Boekhandel Libris Venstra, Stadsplein 102, Amstelveen
Voorstellingen in de bieb
Tosca Menten zaterdag 10 oktober. Denk je nou echt dat Tosca Menten, bekend van o.a. Dummie de Mummie, al haar verhalen zelf verzint? Welnee! Dat doen al die personages in haar hoofd. En het is de hoogste tijd om hen in het echt te ontmoeten. In vrolijke, gekke, zielige of verschrikkelijke liedjes en verhalen laat Tosca hen opdraven. Laat je verrassen, en luister en zing vooral met hen mee!
lees meer
Facebook Twitter
Voorstellingen in de bieb
Vivian den Hollander Woensdag 14 oktober. Opgelet! Kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander komt naar de bibliotheek. Deze middag vertelt ze alles over Spekkie en Sproet en hun nieuwe, spannende avontuur met een drone. Ze vertelt over Pip, die zo graag danst en vast ook wel over Bas die voetbalt bij de Effies. Maar er wordt ook muziek gemaakt. Dus kom langs en zing lekker mee!
lees meer
Facebook Twitter
Interessante sites
Makkelijklezenplein.nl
Deze site is voor alle kinderen en jongeren die lezen niet zo makkelijk vinden. Maar ook voor ouders en leerkrachten in het basis en voortgezet onderwijs. Hier vind je leestips, studietips en ervaringen.
Meertalige kinderboeken
Hedendaagse kinderboeken in twee talen, steeds het Nederlands gecombineerd met een ander taal.

Bedankt voor het lezen van deze nieuwsbrief.
De volgende editie verschijnt half november 2015.
de Bibliotheek Amstelland • Stadsplein 102 • 1181 ZM Amstelveen
020-6414126 • info@debibliotheekamstelland.nl
www.debibliotheekamstelland.nl


Je ontvangt deze email omdat je geabonneerd bent op de Nieuwsbrief E-ducatie. Wil je liever niet meer op de hoogte blijven van het laatste (educatieve) nieuws, meld je dan hier af.
Mis je iets, wil je reageren? Stuur een e-mail.