Nieuwsbrief oktober 2014
CONTACT VOORBEELDEN WEBSITE TIPS PRINT
We zitten midden in de Kinderboekenweek met het thema Feest! Dat vieren we uiteraard. In Uithoorn doen acht van de tien scholen mee aan de Bibliotheek op school! Nieuwsgierig? Bekijk het filmpje. Ook enthousiaste leescoördinatoren op jouw school? Lees het unieke aanbod. Kortom een volle E-ducatie met veel nieuws.
Opening de Bibliotheek op school Uithoorn
Woensdag 1 oktober opende wethouder Ria Zijlstra samen met leerlingen de Bibliotheek op school in Uithoorn. Acht Uithoornse basisscholen werken samen met de bibliotheek aan het structureel vergroten van het leesplezier van hun leerlingen. De lees- en mediaconsulenten zijn vanaf nu zichtbaar in de scholen om advies en ondersteuning te bieden aan leerkrachten op het gebied van lezen en media. Daarnaast helpen we de collecties van schoolbibliotheken up to date te houden. Bekijk hier in 1,5 minuut de feestelijke opening!
Inhoudsopgave
Opening de Bibliotheek op school Uithoorn
MediaMasters 2014
Kinderboekenweek 2014 in de bieb
Meer lezen, beter in taal
Word leescoördinator; doe de Cursus Open Boek
Amstelveen College neemt nieuwe schoolbibliotheek in gebruik
SchoolWise – helpdesk!
De Nationale Voorleeswedstrijd
Praktische zaken
Leestips!
 
MediaMasters 2014
Mediawijs? Bewijs het maar! Tijdens de Week van de Mediawijsheid (21-28 november) laten duizenden leerlingen zien hoe mediawijs ze zijn met MediaMasters 2014, het superspannende mediawijsheidspel voor groep 7 en 8.
Elke speldag start met een korte aflevering op het digibord. De afleveringen laten niet alleen een spannend verhaal zien maar behandelen ook diverse mediawijsheidthema’s. Naast de afleveringen gaan leerlingen aan de slag met mediamissies. Met deze opdrachten leren ze op een uitdagende manier over media. Hoe presenteer je jezelf op internet? Hoe vind je betrouwbare informatie? Hoe maak je een blog? Leerlingen zullen deze vragen zowel in de klas als thuis moeten beantwoorden. Meld je aan via MediaMasters, dit kan tot en met vrijdag 31 oktober 2014.
Kinderboekenweek 2014 in de bieb
Kom op 12 oktober naar de Bibliotheek in Uithoorn voor de voorstelling ‘Feest in je Bieb!’. Annet Schaap (illustratrice van de Hoe overleef ik-serie) en Frederike de Winter (muzikant) bouwen een feestje in onze Uithoornse bieb! De voorstelling is voor kinderen van 7 – 12 jaar. De organisatie is in samenwerking met boekhandel Ten Hoope uit Uithoorn. Geef het door aan jullie leerlingen. Aanmelden kan met bibliotheekpas via onze site.
Meer lezen, beter in taal
De landelijke organisatie van de Bibliotheek op school (dBos) heeft deze maand een folder gepubliceerd over het belang van lezen en de waarde van een strategische samenwerking tussen scholen, bibliotheek en gemeente. Deze folder ‘Meer lezen, beter in taal’ geeft inzicht in wat binnen de structurele aanpak van de Bibliotheek op school allemaal aan bod komt op de school. Interessant voor jullie school? Neem contact op met Anne Tijhuis voor meer informatie over deze integrale aanpak om leesplezier te bevorderen.
Word leescoördinator; doe de Cursus Open Boek
Eind september hebben we een aanbod voor de Cursus Open Boek naar alle scholen in Aalsmeer en Amstelveen gestuurd. Een unieke kans, want nu wordt de cursus in de regio Amstelland gegeven in plaats van erbuiten. De cursus leidt in vier bijeenkomsten op tot een actieve leescoördinator. Je hebt aan het einde van de cursus een uitvoerbaar leesplan voor jouw school gemaakt. We starten 26 november en zijn 4 maart 2015 klaar. Voor alle leescoördinatoren organiseert de Bibliotheek Amstelland twee keer per jaar een netwerkbijeenkomst over leesplezier en leesbevordering. Meer informatie en aanmelden kan bij Anne Tijhuis.
Amstelveen College neemt nieuwe schoolbibliotheek in gebruik
Op 17 september is de nieuwe schoolbibliotheek op het Amstelveen College geopend. De nieuwe bibliotheek is voortgekomen uit een uniek samenwerkingsverband tussen school en de Bibliotheek Amstelland en biedt een hoogwaardige en aantrekkelijke collectie.
De schoolbibliotheek is een selfservice bibliotheek waar leerlingen de hele week terecht kunnen voor hun leesvoer. Alle leerlingen van het Amstelveen College zijn lid geworden van de Bibliotheek Amstelland en kunnen zo niet alleen in hun nieuwe schoolbibliotheek terecht maar ook in alle vestigingen van de Bibliotheek Amstelland.
SchoolWise – helpdesk!
Voor de scholen die al zijn overgestapt of aangesloten zijn op het catalogussysteem SchoolWise: de helpdesk van SchoolWise wordt vanaf 1 november door ProBiblio gerund. Zij hebben een speciaal team dat zich hier de hele dag mee bezighoudt. Zij kunnen jullie en de biebouders sneller en van dienst zijn. Specifieke informatie zoals telefoonnummers worden per mail naar de contactpersonen gestuurd.
De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd gaat weer starten. Wil je met jouw school meedoen aan deze leuke voorleeswedstrijd, geef dan je voorleeskampioenen op voor 1 december. Voor meer info en inschrijven, kijk op: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.
Praktische zaken
Elke school heeft ingeschreven op het educatieve programma van de Bibliotheek Amstelland. Iedere contactpersoon heeft voor én na de zomervakantie het rooster met de data, tijden en locaties ontvangen. Als extra service mailen we ook elke eerste van de maand wat er aan activiteiten voor jouw school op de agenda staat. Zorg ervoor dat de desbetreffende leerkrachten ruim op tijd op de hoogte zijn. Vragen of opmerkingen over het rooster? Mail naar Loes Lansdaal.
Leestips!

Waar is de maan gebleven? R. Bryne
Leuk en leerzaam prentenboek over de maan, de ruimte en wijsneuzen. Vanaf 5 jaar.

De monstersnackbar, D. O’Connell
Een heel grappig boek met lollige tekeningen, vanaf 7 jaar. Geschikt voor het MLP.

De Nedergrim, M. Jobin
Ben je een liefhebber van de serie ‘De grijze jager’? Dan vind je dit spannende boek vast geweldig! Vanaf 11 jaar

de Bibliotheek Amstelland • Stadsplein 102 • 1181 ZM Amstelveen
020-6414126 • info@debibliotheekamstelland.nl
www.debibliotheekamstelland.nl


Je ontvangt deze email omdat je geabonneerd bent op de Nieuwsbrief E-ducatie. Wil je liever niet meer op de hoogte blijven van het laatste (educatieve) nieuws, meld je dan hier af.
Mis je iets, wil je reageren? Stuur een e-mail.